Review book : Amilishly Chibi Dolls by Alexa Boonstra…

Once in a while I make a review of something crochet/knitting related. Same goes for this new book by Alexa Boonstra which is a Dutch amigurumi artist. As her patterns and book are only available in Dutch for now, I will write this review in Dutch only. If you still love the images of this new book and the dolls in it, just scroll down and enjoy. You might also like the review on her first book from my hand which I did in two languages. If you want to find out more about that, click here. In this first book review I also explain more about Alexa and her work.

En dan nu over naar het Nederlands, aangezien deze boek review een Nederlands haakboek bevat. Ik ben niet zo van het reviewen of aanprijzen van dingen omdat ik me eigen al snel commercieel vind worden. Echter zijn er soms van die kansen die voorbij komen waarop ik volmondig JA! zeg, omdat ik ze gewoon niet kan weigeren…en er dan ook volledig achter sta.

Zo ook het tweede haakboek van Amilishly – beter bekend als Alexa Boonstra. Ze heeft het gewoon weer voor elkaar mensen, haar tweede haakboek is een feit ! En wat een leuk boek is het geworden. Ik ga jullie er alles over vertellen. Maar voordat we beginnen even een korte introductie. Alexa is een Nederlandse amugurumi artieste die popjes haakt. En zoals je goed leest is dit haar tweede boek. Dat betekent dus dat er ook een eerste boek is, waar ik uiteraard ook een review over heb geschreven. Wellicht vindt je het leuk deze nog eens terug te lezen omdat ik hier een mooie introductie over Alexa heb geschreven en daarnaast ook exemplaren heb gehaakt uit dat boek. Je kunt deze review hier terug lezen.

En dan is het nu tijd voor dit tweede boek. Mocht je het eerste boek hebben gemist dan zul je je misschien afvragen wat het verschil tussen deze twee is aangezien de voorkanten best wel op elkaar lijken. Het eerste boek heeft verschillende ontwerpen voor Japans geinspireerde dames die volwassen – of in ieder geval in een tiener leeftijd verkeren. Het formaat popjes uit dit eerste boek zal dan ook een grootte zijn die hier bij past als je ze maakt. Dit tweede boek genaamd : Amilishly Chibi Dolls is eigenlijk hetzelfde boek in kinder formaat. De ontwerpen van de popjes uit het eerste boek zijn wederom gebruikt en als het ware verkleind zodat je echt mini-popjes krijgt. Nu hoor ik je denken….tjah als ik het eerste boek koop en wat dunner garen met een kleinere haaknaald pak heb ik dat ook. Dat is dus niet helemaal waar. Alexa heeft er flink werk op gehad de lichaampjes van de kinder versie uit dit tweede boek naar een in verhouding passend geheel te krijgen. Het is dus geen kwestie van enkel kleiner haken, je haakt ook wel degelijk een ander lichaam. Een jong meisje heeft natuurlijk een minder grote borstpartij nodig dan een tiener of volwassen vrouw. Daarnaast zijn er ook kleine aanpassingen gedaan in kleding en haar….en je krijgt ook nog een bonuspatroon voor het maken van extra schoentjes !

En kijk hierboven is hoe ongelooflijk “kawaii” (Japans voor schattig) ze zijn. Hierboven zie je een voorbeeld van het eerste patroon uit het boek. Uiteraard geef ik niet teveel prijs zodat het verrassingselement in tact blijft mocht je het boek zelf aanschaffen en openen. Net zoals het eerste boek is ook dit boek echt gemaakt op Alexa’s fascinatie voor Japan – welke ik overigens enorm deel met haar. Japanners hebben natuurlijk een rariteitenkabinet aan gewoontes, behoeftes en vooral ook stijlen. Ieder popje in beide boeken zullen dan ook een andere stijl vertegenwoordigen welke Alexa tot in het kleinste detail heeft uitgewerkt. En vindt je een bepaald ontwerp of voorbeeld niet naar je zin, het tweede boek is ook weer zo geschreven dat welk garen, welke kleuren of welk kapsel je kiest voor een popje allemaal naar de hand van je eigen smaak gezet kunnen worden.

op het voorbeeld hierboven zie je geen chibi popje, maar een ontwerp uit het eerste boek van Alexa welke ter decoratie is gebruikt.

Dan nog wat leuke in’s en out’s over dit superleuke boek wat gewoon in je haakboeken kast thuis hoort :

 • Alexa heeft ook in dit boek de Japanse traditie weer in ere gehouden door de kaft net andersom te plaatsen. Japanners lezen hun boeken net andersom en ondanks dat de binnenkant van het boek wel op Europese wijze is gedrukt – is de buitenkant dit niet. Het is toch net dat eigenwijze en leuke, kleine detail wat dit boek siert.
 • Een enorme dikke duim voor mij persoonlijk is de aanwijzing in het boek voor linkshandige haaksters of hakers. Wij van de linkshandigen club worden te vaak vergeten in patroonwerk aangezien alles in de haakwereld op rechtshandigen is gebaseerd. Uiteraard dit boek ook, maar Alexa heeft duidelijke instructies beschreven wat te doen als je linkshandig bent. Iets wat je echt niet zo vaak ziet. Dus dankjewel Alexa !
 • Uiteraard is het voorwoord van Alexa ook altijd weer een feestje om even te lezen. Het boek ademt Alexa aangezien je de persoonlijkheid er vanaf ziet stralen en je haar essentie er in door voelt stromen. Mensen vergeten te vaak hoeveel uren en werk er in het ontwerpen van patronen gaat zitten en wat er allemaal bij komt kijken. Laat staan een boek schrijven !
 • Kijk ook eens aandachtig naar het fotowerk in de boeken. Alle foto’s zijn persoonlijk door Alexa gemaakt omdat zij het beste wist hoe ze haar popjes wilde presenteren naar ons toe. Wat mij altijd enorm blij maakt is het zien van mooie natuur – welke ze dan ook volop heeft gebruikt in de foto’s van het boek.

Een laatste detail wat ik toch echt wil benoemen is de vormgeving van het boek. Het gebruik van traditionele, Japanse woorden en betiteling is voor mij al bijzonder omdat je niet enkel een boek hebt voor je plezier – maar er ook door geprikkeld wordt om te ontdekken wat de woorden betekenen. Japans is een ontzettend moeilijke taal die velen van ons nooit machtig zullen worden – en daarom is het juist zo leuk te zien dat er veel Japans in het boek terug te vinden is. Neem alleen de titel “Chibi” – wat letterlijk betekent “klein kind”. Dat dekt de lading toch exact ! Daarnaast leer je ook echt wel wat over Japanse kledingstijlen. Je denkt soms dat Japanners raar en vooral heel excentriek zijn in bepaalde stijlen zoals Harajuku – welke het meest bekend is. Maar wat we vaak vergeten is dat Japanners nooit iets zonder reden doen. Zo ook een outfit aan trekken waar je hier in Nederland even van om zou kijken als het langs je heen liep. Je kunt heel veel lezen over achtergrond en het waarom in dit boek.

En tot zover mijn review. Ik hoop dat ik je wat extra info heb kunnen verschaffen over dit interessante boek. Wellicht heb ik wat vragen beantwoord die je niet helder waren of je een andere kijk gegeven. Ik hoop het in ieder geval. Mocht je nu nieuwsgierig zijn geworden naar het boek of Alexa zelf, bezoek dan even haar website. Klik hier om er naar toe gaan. Mocht je daarnaast alvast alle patronen van zowel het eerste boek, als het tweede boek – of haar op zichzelf staande ontwerpen willen bekijken of aankopen – klik dan hier om naar Ravelry te gaan.

Mijn laatste woorden zijn voor Alexa. Het grappige is dat Alexa en ik elkaar nog nooit in het echt hebben gezien, maar toch heel veel gemeen blijken te hebben. We hebben allebei een voorliefde voor Japan – welke zij in inmiddels twee boeken aan het papier heeft toevertrouwd. Daarnaast kunnen elkaar soms ook met vraagstukken helpen of een duwtje in de rug geven waar nodig. Dat is het mooie van een hobby als haken. Het is niet enkel het maken van iets – het slaat ook bruggen tussen nieuwe vriendschappen en contacten. Dankjewel Alexa. Ik ga binnenkort starten met het haken van een eigen Chibi aangezien Killian en Natsume uit het eerste boek best wel een lief Chibi meisje in hun huishouden willen opnemen. Blijf zo doorgaan met alles wat je doet. Blijf de wereld mooier maken met je talenten – of dat nu uit je mooie breipatronen, je sublieme tekenkunst of in dit geval je gave als amugurumi artieste komt. Je bent een verrijking voor de haakwereld !

Advertentie

2 gedachten over “Review book : Amilishly Chibi Dolls by Alexa Boonstra…

Voeg uw reactie toe

 1. Hi! My name is Verónica. I have a question, please. Behind the picture of the Amilishly Chibi Dolls, i can see an hexagon… It’s really amazing. Do You have a pattern ? I would like to do this. Thank you very much!!! I love really your work. Kiss you from Argentina

  Like

  1. It is my hydra blanket pattern which can be found in Scheepjes YARN 7 : Reef edtion. It is a magazine so it can’t be purchased individual.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: