Crocheting beaded stitches / Hoe steken te haken met kraaltjes…

file6-14

In the pattern that I work on at the moment that will be released later I work a lot with beaded crochet stitches. Working with beads isn’t really hard as you only have to know the knowledge of making a basic stitch, but as it is with everything…you only need to know how to do it. So i made a simple photo-tutorial which hopefully explains it.

In het ontwerp waar ik momenteel aan werk en dat later zal worden gepubliceerd werk ik heel veel met haaksteken voorzien van kraaltjes. Werken met kraaltjes in een haakwerk is echt niet zo moeilijk…alleen zoals met alles is het weten hoe het te doen. Ik heb in deze blog dan ook een simpele foto instructie gemaakt die het hopelijk allemaal wat duidelijker maakt.

Crocheting with beads isn’t the hardest thing to do. You only need to know how to make a simple adjustment to your stitches. You can crochet beads into the front or back of your work but I find it the most easy way to attach them to your work at the backside/wrong side of your work. This is the easiest way to do. You actually make a stitch but don’t finish it off yet, you thread a bead to the unfinished stitch and you finish it off. Let’s take a look at some step by step photo instructions.

I shall explain how to do this for a SC ( single crochet ) and a DC ( double crochet ). For both stitches, before you start working,  you thread the amount of beads needed to your yarn.

Haken met kraaltjes is echt niet het moeilijkste om te doen. Je moet alleen weten hoe een kleine aanpassing aan een basissteek te maken. Je kan kraaltjes in je werk haken via de voorkant of achterkant van je haakwerk, echter is veruit de makkelijkste optie om het via de achterkant te doen. Je maakt simpelweg een steek maar maakt deze nog niet af, voordat je dat doet schuif je het kraaltje ervoor en daarna maak je de steek af zoals je dat normaal ook zou doen.

Ik zal uitleggen  hoe dit te doen voor een vaste en een stokje. Voor beide steken, voordat je begint met haken, rijg je het benodigde aantal kraaltjes op je draad.

beads1

You do this by taking a sewing needle which can glide through a bead easily. Attach the yarn to the needle and thread the beads through the needle up to the yarn.

Dit doe je door een borduurnaald te pakken waarmee je makkelijk door een kraaltje heen kan glijden. Hecht je draad aan in de naald, rijg de naaldjes via de naald op je garen.

Make a beaded sc :

Maak een vaste met kraaltjes :

beads2-sc

You make a beaded sc by just starting off a regular sc. You take up a loop through the indicated stitch just as you would do with a regular sc. But…before finishing the sc you shuffle the bead towards the stitch.

Je maakt een vaste met kraaltje  door te starten net zoals je dat zou doen bij een normale vaste. Je haalt een lus op door de steek waarin je gaat werken. Maar…in plaats van deze af te haken schuif je nu een kraaltje naar de steek toe.

beads3-sc

After you shuffled the bead towards the unfinished sc, you finish it off like a regular sc. You finish it over the bead so the beads stays in the place you shuffled it in and you capture it actually between the loops.

Nadat je het kraaltje voor de onafgemaakte vaste hebt geschoven, maak je de vaste af net zoals je dat normaal zou doen. Je haakt over het kraaltje heen zodat het kraaltje op de plek blijft zitten waar je het naar toe geschoven hebt. Je vangt dit kraaltje dus zeg maar tussen de lussen.

beads4-sc

A finished beaded sc would look like this. Make sure you finish your stitch tight to ensure the bead stays in a good place and won’t be to lose. In the end it is a regular sc, only before finishing it you add a bead. Working it at the wrong side makes it easy as you make sure it stays at the right side of your work and the back side of the work stays flat.

Een afgemaakte vaste met kraaltje ziet er zo uit. Zorg er voor dat je je steek goed strak haakt zodat het kraaltje niet te los in je werk zit. Uiteindelijk is het een gewone vaste die je haakt, je voegt alleen een kraaltje toe voor het einde van de steek. Werkend aan de verkeerde kant van het werk maakt dit veel makkelijker om te doen omdat je kraaltje direct aan de goede kant zit en je achterkant mooi glad blijft.

 

Making a beaded DC :

Een stokje met kraaltjes haken :

beads5-dc

Making a beaded dc is actually the same as a sc. However we do it again in steps. Just prepare a regular dc by making a loop around the hook and picking up a loop in the indicated stitch, just as you would do with a regular dc.

Een stokje met kraaltjes haken is eigenlijk precies hetzelfde als de vaste. Echter doen we het nogmaals in stappen. Begin je stokje zoals gewoonlijk  door je draad over de naald heen te halen en een lus op te halen in de steek waar je in gaat werken. Dit is precies zoals je een normaal stokje zou beginnen.

beads6-dc

Make the first step towards the dc by making a loop around the hook and pull it through two loops on the hook. You will now have a half made dc.

Maak de eerste stap in het stokje haken door een lus rond de naald te nemen en deze door twee lussen heen te halen. Je hebt nu een half stokje klaar.

beads7-dc

Now shuffle the bead towards the half made dc so it is in position to crochet it along.

Schuif nu het kraaltje naar de half gemaakte steek om deze in positie te brengen zodat deze mee gehaakt kan gaan worden.

beads8-dc

Now finish the dc off as a regular dc capturing the bead between the last loops. Just as the beaded sc.

Haak nu het stokje af net zoals een normaal stokje, het kraaltje vast zettend tussen de lussen. Net zoals de vaste met kraaltjes variant.

beads9-dc

And a finished beaded dc would look like this.

Een afgerond stokje met kraaltje ziet er zo uit.

It is really easy. And this way you could make any stitch beaded. Just make a stitch up to the last phase to finish it off, but before doing that you would shuffle the bead towards it and after that you finish it.

Het is eigenlijk heel makkelijk. Op deze manier kan je in iedere steek een kraaltje inhaken. Je maakt een willekeurige steek gewoon tot de laatste stap, maar alvorens de steek af te maken voeg je het kraaltje in en haak je deze mee.

I hope you enjoy this tutorial and it will help you making beaded stitches a bit easier to obtain. It is one of the essential techniques to use in my upcoming “Messier” pattern and the pattern really highlight how beautiful a bead can be in your crochet work. Here is a preview to get in the mood.

Ik hoop dat je wat hebt aan deze instructie en dat het je kan helpen met het maken van haaksteken met kraaltjes. Het is een essentiele techniek die je kan gebruiken in mijn patroon dat binnenkort gaat uitkomen, genaamd “Messier” . Hier is een kleine preview van het patroon om de smaak te pakken te krijgen hoe mooi een kraaltje kan zijn in je haakwerk.

file5-21

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: